Hoe oud zijn de schelpen op ons Noordzeestrand?

Op 14 maart vindt De Grote Schelpenteldag plaats aan onze Belgische Kust. Ja, het bestaat. Dat wist een kaduuk Metrokrantje mij te vertellen. De teldag is een initiatief van Eos Wetenschap, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), NatuurpuntKusterfgoed, de Strandwerkgroep en de provincie West-Vlaanderen

Iedereen die het tweede leerjaar overleefd heeft, kan schelpen komen tellen op het strand. Door dit burgerwetenschapsinitiatief kunnen onderzoekers zich een beter beeld vormen van onze kust. Ze leren ook meer over de verschillende soorten zeedieren in onze Noordzee, over de biodiversiteit en over de aanwezigheid van exoten.

Wat is een schelp

Wij hebben een skelet. Weekdieren hebben dat ook, maar dan in de vorm van een schelp aan de buitenkant. Zo kunnen ze zich beschermen tegen onder andere predatoren, uitdroging en weersinvloeden. Het weekdier bouwt de schelp helemaal zelf. Een schelp bestaat vooral uit kalk. Als het dier groeit, maakt hij zijn schelp ook groter. Vandaar de verschillende boogjes op een schelp. Het zijn net jaarringen van een boom. Maar hoe oud zijn de schelpen op het strand?

Trap nooit meer op een schelp!

Als het weekdier sterft, dan blijft enkel de schelp over. Die blijft soms eeuwenlang ronddobberen in de zee en spoelt ten slotte aan op een strand. Veel schelpen dateren uit het holoceen. Dat begon zo’n 11.700 jaar geleden. Wetenschappers linken verschillende schelpen ook aan het pleistoceen. Voor dat tijdsvak moeten we meer dan 2,58 miljoen jaar terug in de tijd. Er zijn schelpen met nog meer jaren op de teller. Volgens het boek ‘De fossiele schelpen van de Nederlandse kust’ werden er op het strand van Cadzand zwinkokkels gevonden die maar liefst 52 miljoen jaar oud zijn!

Lieve schelpen. Sorry als ik ooit nog eens op jullie stap. Ik ken nu jullie gezegende leeftijd.
Schelpen verzamelen lijkt nu plots niet zo zinloos meer.

Bron, bron en bron.

Plaats een reactie