Bestaat er een urine-indicator voor zwembaden?

Mijn collega gaat met haar twee schurkjes zwemmen. “Hopelijk hoef je niet meer in het geelken“, lach ik. In Eeklo is dat de spotnaam voor het kinderbad in het zwembad. Geel omdat die jonge gasten geen tijd of zin hebben om naar het toilet te hollen. Dat verklaart ook meteen waarom het bad zo lekker warm heeft. Er heerst een mythe dat heel wat zwembaden urine-indicators installeren. Een paarse vloeistof verraadt dan de aanwezigheid van urine in het bad. Maar klopt dat eigenlijk?

Ja, het is mogelijk om te weten te komen als het zwembadwater urine bevat. Dat kan bijvoorbeeld door het water te meten op de aanwezigheid van acesulfaam-K, een artificiële zoetstof die vaak gebruikt wordt in verwerkt eten. Die zoetstof verlaat ongewijzigd ons lichaam.  Dat ontdekte de universiteit van Alberta in 2017.

Wordt het dan ook al toegepast? Nee, niet echt. Elk zwembad zou nu al meteen helemaal paars kleuren. Want elk bad bevat nu al urine. En die blijft er heel lang in. Zwembaden verversen het water niet dagelijks. Het risico op fouten is ook nog veel te groot. Een drupje in een zwembroek, de aanwezigheid van de zoetstof op de huid of op je haar. En van wie is het paarse wolkje in een druk zwembad? Welk zwembad wil zijn klanten zo pesten?

Bron en bron.

Plaats een reactie