Welke storm komt er na storm Francis?

Ciara en Dennis zijn nog maar net uitgeraasd of er kondigt zich al een nieuwe storm aan zaterdag die naar de naam Ellen luistert. En zondag zelfs een tweede, met de ronkende naam Francis. Wie verzint die namen? En wat is de volgende naam?

Hoe worden de namen gekozen?

We krijgen de namen cadeau van de Britten, de Ieren en de Nederlanders. De drie weerdiensten van die landen werken samen. Zij maken deel uit van de ‘westgroep’.

In Groot-Brittannië en Ierland kan het publiek suggesties voor namen insturen. Daaruit zijn de populairste geselecteerd. In Nederland heeft het KNMI zelf een lijst opgesteld. Van de namen van de drie landen is een definitieve lijst gemaakt. Voor dit stormseizoen zijn dat: Atiyah, Brendan, Ciara, Dennis, Ellen, Francis, Gerda, Hugh, Iris, Jan, Kitty, Liam, Maura, Noah, Olivia, Piet, Róisín, Samir, Tara, Vince en Willow.

Acht namen op deze lijst komen van onze noorderburen: Francis, Gerda, Iris, Jan, Kitty, Olivia, Piet en Samir. Van twee namen weten we ook waarom ze gekozen zijn: Jan verwijst naar weerman Jan Pelleboer en naar Jan Buisman, een historisch geograaf. Kitty is vernoemd naar de joodse KNMI-secretaresse Kittie Koperberg. Zij werd in de Tweede Wereldoorlog vermoord.

Wat doet België?

België volgt nog even het Nederlandse systeem. Volgens Frank Deboosere zal het K.M.I aansluiten bij de ‘zuidwestgroep’. Een groepje samen met Portugal, Spanje en Frankrijk.

Zij werken momenteel dit namenlijstje af: Amelie, Bernardo, Cecilia, Daniel, Elsa, Fabien, Gloria, Herve, Ines, Jorge, Karine, Leon, Myriam, Norberto, Odette, Prosper, Raquel, Simon, Teresa, Valentin en Wanda.

Bron, bron, bron en bron.

Plaats een reactie